De angst om overweldigd te worden.

Als HSP zijnde ken je wellicht het begrip; ‘’overweldigd worden’’ en wellicht dat je dit ook wel eens hebt meegemaakt. Dan weetje uit ervaring dat dit totaal geen pretje is.
Als je dit een aantal keren hebt meegemaakt kun je er een bepaalde angst op na houden, de angst om overweldigd te worden.
Want je weet uit ervaring dat dit totaal niet leuk is en dat je dit eigenlijk echt niet wilt!
Maar hoe nu verder?

Om te beginnen als je de angst om overweldigd te worden bekijkt is het in enige mate een reële angst, het zou je kunnen overkomen, maar het hoeft niet zo te zijn.
Het is een bepaalde angst dat dingen/indrukken je teveel zullen worden of zullen zijn en dat je dan helemaal vol raakt en dan duurt het wel weer enige tijd dat je weer tot jezelf bent gekomen en kan zijn wie je echt bent van binnen uit.

De angst om overweldigd te raken belemmert je eigenlijk in het feit om te kunnen leven, te genieten en te ontspannen!
Het kan je belemmeren om dingen te gaan doen, omdat je wellicht denkt of voelt dat het je misschien teveel zal worden.
En je kent nu eenmaal dat gevoel van overweldigd zijn en dat is echt geen pretje, dat wil je niet meer! Misschien dat je daardoor dingen gaat vermijden.
Maar dat brengt je geen voldoening en geen plezier.
Want kort gezegd de angst om overweldigd te raken, ontneemt jouw levensenergie!

Als jij dit beseft en kan beseffen kom je al een stukje dichterbij ‘’de oplossing’’.
Want deze bedraagt dat jezelf toestaat om er te mogen zijn zoals dat je bent en dat je jezelf toestaat om te mogen en te kunnen genieten van het leven.
Want is het je wel eens opgevallen als je echt geniet, ontspannen bent, geniet van het leven dat de angst om overweldigd te raken totaal niet aan de orde is? Niet bij je opkomt?

Als HSP zijnde word je erin uitgedaagd om een bepaalde balans te vinden in het omgaan met jouw gevoeligheid in deze wereld, een wereld die jou vaak kan overweldigen.
Die balans kan moeilijk en lastig zijn om te vinden, zeker in het begin.
Maar naarmate je meer en meer naar jezelf begint te luisteren zul je kunnen opmerken en kom je er achter wat voor jou juist is en passend is in jouw leven en wat niet.
Door dit serieus te nemen en daar naar te leven, doe je jezelf veel plezier, omdat je dan een leven schept wat passend is voor jou!
Je zult dan kunnen opmerken dat jouw gevoeligheid eerder een gave wordt dan een last, eerder voor jou werkt dan tegen je werkt, omdat jij jezelf en je gave de kans hebt gegeven om er te mogen zijn zoals dat het is.
Die balans vinden in het leven is voor een Hoog sensitief persoon dus noodzakelijk.
Die balans vinden bestaat deels uit acceptatie van dat wat is, jij als persoon zijnde met jouw gevoeligheid, maar die balans vinden bestaat ook deels uit er naar handelen, er naar handelen wat voor jou juist is.
En als je die balans eenmaal hebt gevonden, kent en leeft, dan is de kans om overweldigd te worden ook minmaal omdat je meer en meer doet en bent wie je werkelijk bent.