Hsp, hoog sensitieve personen.

Mensen die het vaak moeilijk vinden om te leven in deze maatschappij, op deze wereld, die vaak zo anders is dan dat zij zijn.
Omdat hoog sensitieve personen vaak erg gevoelig zijn en van alles opmerken en daardoor ook oppikken als het ware, kan het zo zijn dat ze vaak erg moe worden, uitgeput raken en niet stevig kunnen blijven staan in een wereld die hun lijkt te overweldigen.

Nu is het zo dat ik vanuit mijn eigen persoonlijke ervaringen kan spreken als het gaat over hoogsensitieviteit. Enkele jaren geleden, rond mijn twintigste las ik veel over dit onderwerp en ik herkende mezelf er heel goed in. Ik leerde mezelf steeds meer kennen door over hoogsensitiviteit te lezen, puzzelstukjes vielen op zijn plaats als het ware.
Maar ik heb me nooit volledig geïdentificeerd met; ‘’ik ben een hoogsensitief persoon’’.
Ik hou daar persoonlijk niet van, iets in mij zorgt er altijd voor dat ik open blijf.
Ik kan en mag uit dingen dat nemen waar ik iets mee kan en de rest moet ik altijd laten voor wat het is, anders gaat het mij belemmeren om echt te mogen Zijn wie ik werkelijk ben, diep van binnenuit.
Als je je namelijk identificeert met het label ‘’ik ben een hoogsensitief persoon’’, dan kun je heel makkelijk alles onderschuiven onder het mom van ik ben hoogsensitief.
Als je bijvoorbeeld last hebt van overprikkeling, wat natuurlijk dan ook echt is, kun je het heel gemakkelijk onderschuiven onder het mom van dat je hoogsensitief bent en hierdoor ga jij verder geen stappen ondernemen om er iets mee te gaan doen.
En zo blijf je altijd maar in hetzelfde kringetje rond gaan.
Kijk als je dat kringetje een prettig iets vind, dan mag jij mijn woorden hier vergeten.
Maar als jij dat kringetje niet zo prettig vind, de overprikkeling, keer op keer, er last van hebben, dan wordt het tijd om er iets mee te gaan doen.

Wat kan je doen?
Ik heb geleerd dat je veel kunt bereiken door jezelf te observeren, waar te nemen.
Alles.
Je gevoelens, je emoties, je gedachtes, alles wat er in je leeft, alles wat in jou is.
Wees het gewaar, leer het kennen.
Ik zeg niet dat dit makkelijk is, totaal niet, het gaat je vragen om jaren werk, tijd en energie besteden aan jezelf.
Dit heb ik zelf ook zo ervaren, jaren lang ben ik hiermee bezig geweest, intensief, zodat het een gewoonte is geworden, waardoor ik het nu allemaal veel gemakkelijker kan en eigenlijk vaak al gewoon doe.

Het andere wat ik heb geleerd is dat het van groot belang is dat je naar je diepste Zelf gaat luisteren, naar je Zijn.
En dit kun je pas als je de eerste stap van hierboven een beetje onder de knie hebt als het ware, als je hebt geleerd jezelf te observeren, waar te nemen van binnenuit.
Dan komt eigenlijk deze tweede stap al snel, die vloeit eruit voort.
Want achter al die gevoelens, emoties, gedachtes, besta jij diep van binnenuit, als een energie die altijd is en stroomt.
Je dient hier als het ware dan ook contact mee te maken, want dit is jouw richtingwijzer in het leven.
En dat wat je bent diep van binnenuit, kan jou laten weten wat goed voor je is en wat niet.
Het kan jou vertellen dat je misschien wel hele andere keuzes moet gaan maken in je leven, die meer in overeenstemming zijn met wie jij echt bent.
Of dat je je leven wat anders mag gaan inrichten, qua voedsel, slapen, zorgen voor jezelf, noem maar op, van alles kan je diep van binnenuit gaan ervaren wat meer zal gaan aansluiten op je diepste Zelf.

En dan….
Inmiddels zijn we enkele jaren verder…
Maar dat maakt niets uit.
Het zullen mooie en leerzame jaren zijn, als je dit echt aangaat, als je dit echt doet voor jezelf, je diepste Zelf, dan zal het een geweldig en prachtig en vooral ook een waardevol proces zijn.
Maar nogmaals, dit kan alleen al je het echt goed zat bent dat je steeds maar weer overprikkeld raakt en dat je niet echt goed je weg in het leven kan vinden, niet echt stevig kunt blijven staan, je wankelt, je moet dit alles echt heel goed zat zijn, want anders zul je niet de kracht hebben om op zoek te gaan naar iets anders. Anders zul je de kracht niet hebben om stappen te gaan ondernemen.
Maargoed, als je dat dan wel hebt gedaan dit alles en je bent inmiddels jaren verder, dan zul je gaan opmerken dat je leven totaal anders is geworden dan enkele jaren eerder, toen je nog zoveel last had van je hoogsensitiviteit.
Maar het was nodig!
Je hebt jezelf leren kennen, diep van binnenuit en je kunt nu leven meer in overeenstemming met wie je werkelijk bent, diep van binnenuit.
Je zult dan opmerken dat je eigenlijk geen last meer hebt van je hoogsensitiviteit, omdat je het hebt omarmt als een soort van gaven, een deel van jou en je leeft er nu mee samen, je neemt het serieus en je leeft je leven in overeenstemming met je hoogsensitiviteit, dat wat je diep van binnenuit bent.